MAAKT ‘DE BELOFTE’ HET WAAR?

Maakt de Belofte het waar?

Afgelopen weekeind is de eerste competitieronde van de eredivisie van start gegaan. Bij veel clubs vertrokken nog voor de eerste wedstrijd belangrijke spelers, tot groot verdriet van de fans. Bij ons FC Twente vertrokken Tadic, wat te verwachten viel, en helaas ook de nieuwe ster Promes. Maar als een club 16 miljoen biedt zeg je geen nee, zeker niet als je zoals FC Twente het geld goed kan gebruiken om schulden af te lossen. Maar misschien blijft er nog wat over om weer een veelbelovende jonge nieuwe speler te halen, een ongepolijste ruwe diamant.

Voetbal, ambiance en solidariteit zijn de drie pijlers waar het beleid van FC Twente op steunt. Dat zijn geen loze kreten, getuige het project Scoren in de wijk. Onder deze paraplu worden door FC Twente maatschappelijke projecten opgezet. Het theaterproject is er een van en is een co-productie met het Rabotheater Hengelo. Bewoners van een achterstandswijk in Hengelo maken samen met professionals een muziektheatershow, die op drie avonden in de grote zaal van het Rabotheater wordt uitgevoerd.

Voor FC Twente, scoren in de wijk, schreef Laurens ten Den het muziektheaterstuk ‘De Belofte’. Het verhaal van de jonge beloftevolle voetballer Sultan Seltsjoek, de nieuwe aanwinst van FC Thoes. FC Thoes, de voetbalclub die vier jaar geleden ook de hoofdrol speelde in de vorige voorstelling van FC Twente, scoren in de wijk, ‘In Blessuretijd’.

Met Sultan Seltsjoek, de belofte van FC Thoes, gaat het in de voorstelling zoals het veel voetballers deze zomer zal vergaan. Je komt na flink onderhandelen van zaakwaarnemers in een vreemde omgeving terecht. In onze theatershow filmden we de aankomst van Sultan op een verlaten Airport Twente, notabene op de dag dat definitief bekend werd dat de plannen voor een nieuwe Airport Twente van de baan waren! Daarnaast vroegen we buurtbewoners maar ook onder andere Ronald de Boer en Fred Rutten op film wat zij van Sultan vonden. In de nieuwste Jaguar F-type coupe scheurde Sultan na de training naar zijn hotel –of eigenlijk was het de produktieleider Francis die als stand-in reed omdat Sultan geen rijbewijs had.

Sultan maakt het allemaal mee in de drie en een half uur dat de voorstelling duurt. Vereerd en verguisd worden. Het wennen aan een nieuw team, klikt het wel met trainer en spelers, de eenzaamheid en het verlangen naar thuis, een vreemde taal leren spreken en opeens een enorm bedrag op je bankrekening. En dan ontmoet Sultan ook nog eens de liefde van zijn leven. Happy end lijkt het. Maar dan biedt in de laatste minuut van de transfer window een buitenlandse club een onwaarschijnlijk hoog bedrag voor Sultan Seltsjoek, die na een turbulent jaar juist weer in de armen van de FC Thoes fans was gesloten…

 Na afloop van de première bevestigde Joop Munsterman, voorzitter van FC Twente, dat werkelijk alles van het voetbalbedrijf in de voorstelling zat. Alleen bij transfers waren het echter de zaakwaarnemers die bepaalden, zo’n macht aan een voorzitter toedichten, dat was theater….

 Patrick Drijver

http://www.drijver-av.com/werk.html#inopdracht

meer over De Belofte: www.debelofte2014

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s